Zeven wegen uit de irrationele logica van de Koude Oorlog, voorgesteld door columnist Ab Gietelink

  Open with LBRY

Bekijk de video via: https://www.blckbx.tv/columns/zeven-wegen-uit-de-irrationele-logica-van-de-koude-oorlog-voorgesteld-door-columnist-ab-gietelink

Hoe zou vrede met Rusland eruit moeten zien? Columnist Ab Gietelink neemt zeven stellingen door die het fundament zouden kunnen zijn van een langzaam ontwakende vredesbeweging in de westerse wereld.

Allereerst pleit Gietelink ervoor dat het Westen plaats neemt aan de onderhandelingstafel. Rusland is zowel voor als na de invasie bereid geweest om te onderhandelen. Echter, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft sinds maart ieder onderhandelingsvoorstel afgewezen – met steun van NAVO-hardliners als de Amerikaanse president Joe Biden en premier Mark Rutte.

Ook meent de columnist dat de huidige wapenwedloop moet worden gestopt. “De Russische invasie is een feest voor het militair-industrieel complex,” stelt hij. Verschillende EU-landen hebben flinke verhogingen van hun militaire budgetten aangekondigd. Duitsland zou daarmee meer uitgeven aan defensie dan Rusland en uitgroeien tot de grootste militaire macht van Europa. Ook Amerika verhoogt het defensiebudget. “We zijn weer helemaal terug bij de irrationele logica van de Koude Oorlog,” aldus Gietelink.

Ook vindt hij dat de bevolking in de betwiste regio’s zelf zou moeten mogen beslissen over haar toekomst. Referenda onder VN-toezicht kunnen een idee zijn, zoals voorgesteld door onder meer Twitter CEO Elon Musk. De Russen reageerden voorzichtig positief, maar Oekraïne wees het plan direct af. “Wijst Zelensky de referenda af omdat hij weet dat Oekraïne die gaat verliezen?” vraagt Gietelink zich af.

Naast de zeven stellingen wil Gietelink nog één ding kwijt: “Het is van groot belang om de logica van escalatie en oorlog achter ons te laten. Laten we in plaats daarvan inzetten op dialoog, empathie en vrede.”

Waardeer je deze video('s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=LnktmarPIwg