"Wat als?" Hoe de overheid altijd gelijk krijgt...

  Open with LBRY

"Wat als je bij alles wat tegelijk gebeurt.. ook echt denkt dat het één de oorzaak van het ander is?"

Die vraag stelt mediastrateeg en corona-maatregelen-skepticus Stefan Noordhoek in een korte en leerzame video.

"Wat als het licht aan doen, de zon doet ondergaan? Wat als met z’n allen onze zwembroekjes en bikini’s aandoen, de zomer veroorzaakt? Wat als lockdowns, niet-medische mondkapjes dragen en winkelwagentjes poetsen ‘het virus eronder krijgt’?", gaat Noordhoek verder...

"Het voorbeeld van de ijsjes en de haaienbeten is even flauw als bekend. Maar wel heel terecht. Kijk je naar het grafiekje waar deze twee gebeurtenissen per maand zijn weergegeven dan lijkt de samenhang helder. Maar om — dus — te concluderen dat het een het ander veroorzaakt is, om het vriendelijk te stellen, niet heel slim".

"IJsjes veroorzaken geen haaien aanvallen. En haaienbeten veroorzaken geen ijsverkoop. Maar een mooie zonnige dag veroorzaakt natuurlijk wél dat mensen ijsjes kopen en lekker naar het strand gaan. En alleen als mensen in zee zwemmen kunnen ze überhaupt worden aangevallen door haaien. Simpel. Toch? Is het ook".

"Maar kennelijk niet voor veel van onze regeringen en hun experts. Zo blijft Hugo de Jonge maar volhouden dat ‘we het virus er in april samen onder hebben gekregen, door ons aan de maatregelen te houden’. Hugo vergeet erbij te zeggen dat het sterk seizoensafhankelijke coronavirus elk jaar in het voorjaar verdwijnt".

"Daarbij. Deze vrolijke conclusies worden alleen getrokken als de grafiekjes toevallig eens samenvallen met de opgelegde maatregelen. In alle andere gevallen komt de stijging van het aantal ‘besmettingen’ dan opeens niet door de maatregelen, maar doordat men zich niet genoeg aan maatregelen zou hebben gehouden. Of omdat de maatregelen juist ‘erger hebben voorkomen’. Dat wordt dan de ‘preventie-paradox’ genoemd. Ik spel preventie-paradox, best een lastig woord, net even anders: t-u-n-n-e-l-visie, oftewel ‘tunnelvisie’. En in die tunnel heet elk probleem ‘besmetting’ of ‘verspreiding’ en elke oplossing ‘maatregel’ en ‘grondrechtenbeperking’ of vaccin".

"In serieuze wetenschap wordt natuurlijk wel degelijk onderscheid gemaakt tussen iets wat tegelijkertijd gebeurt en iets wat de oorzaak is van iets anders. Tussen correlatie en causatie.
Maar om dat verschil te kunnen bepalen moet je kritisch zijn, onafhankelijk open staan voor andere denkwijzen. Eigenschappen die onze regeringen en hun experts op dit moment ook keihard in quarantaine hebben gedaan, lijkt".

"Want vooralsnog is een belangrijk deel van de wereld keihard bezig de ijsverkoop te verbieden om daarmee aan de dodelijke kaken van de haai te ontsnappen. Dat gaat natuurlijk precies niks opleveren".

"Helaas is de schade va
...
https://www.youtube.com/watch?v=0-3tJluucxw