Reportage: Lastige vragen voor milieuactivisten op duurzaamheidsfestival Springtij Forum

  Open with LBRY

Groen Nederland verzamelde zich vorige week op Terschelling voor het Springtij Forum, dat mensen samenbrengt die een verschil willen maken in de duurzame transitie. Maar is dat verschil te maken? Erwin Taams maakte een reportage.

Springtij Forum profileert zich niet als niet activistisch, maar biedt een platform voor burgers en ondernemers die verduurzaming nastreven. “Systeemveranderingen gaan niet snel,” stelt de organisatie op de website. “Er is veel discussie. Discussie maakt scherp. Wij houden koers. Vaar mee met Springtij Forum 2022.” Reporter Taams vaarde mee en stelde lastige vragen.

Zo sprak hij met Johan Vollenbroek, voorzitter van natuurorganisatie Mobilisation for the Environment. Hij spande talloze rechtszaken aan tegen bedrijven die in zijn optiek niet aan de milieurichtlijnen voldoen. Vollenbroek kreeg landelijke bekendheid toen hij tot aan het Europese Hof het Nederlandse stikstofbeleid aanvocht. Is het zijn strategie om zoveel mogelijk zand in de motor te gooien? Ontwricht het de samenleving niet te veel en is het niet beter om debat te voeren?

Ook ging hij in gesprek met meteoroloog en schrijver Helga van Leur. De verduurzaming kan haar niet snel genoeg gaan, maar Taams wijst haar op het gevaar van een overheid die straks achter de voordeur ons CO2-gebruik monitort. Met journalist en milieuactivist Wouter van Dieren reflecteert Taams op de bredere discussie. “De mantra’s van de huidige milieubeweging zijn shit,” zegt Van Dieren stellig.

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, whatever...als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=2d20wWb8z8s