Pandemische Paraatheid edit congres live

  Open with LBRY

Vrijdag vond het Congres Pandemische Paraatheid plaats. Met respect voor verschillende opvattingen gingen deskundigen en bezorgde burgers met elkaar in gesprek om het coronabeleid te evalueren. Verslaggever Erwin Taams legde het evenement vast en interviewde verschillende sprekers.

Het congres werd georganiseerd door The Optimist, de Vierde Golf en De Nieuwe Wereld. Voor een publiek van ongeveer 250 man gingen medici, wetenschappers, journalisten, politici en beleidsmakers met elkaar in gesprek om het coronabeleid te evalueren en vooruit te blikken op de toekomst. Wat kan er voortaan beter en hoe zorgen we ervoor dat de polarisatie in de samenleving niet nog verder toeneemt?

Onder leiding van dagvoorzitters Joep Stassen en Tessel Blok werden de aanwezigen geïnspireerd door toespraken, interviews en paneldiscussies. Professor Rik Torfs, jurist en voormalig rector van de Katholieke Universiteit Leuven, zette in de openingsspeech uiteen hoe we als samenleving de polarisatie het hoofd kunnen bieden. Hij ziet hierin een belangrijke rol weggelegd voor humor. “Wanneer humor volledig afwezig blijft in een maatschappelijk debat van enige importantie, dan zitten we op een dood spoor en verstikt de samenleving.”

Wierd Duk, Ad Verbrugge en Thomas Bollen gingen met elkaar in gesprek over beeldvorming in het publieke debat. Zowel de rol van de reguliere media als die van de alternatieve kanalen werden kritisch tegen het licht gehouden. Iedereen was het erover eens dat meer gedegen onderzoeksjournalistiek nodig is.

Bob de Wit, Bert de Munck en Ewald Engelen gaven duiding aan de verschillende gevoelens die het gekozen coronabeleid opriepen. Speciale aandacht ging uit naar wat zij de angstmythe noemden. “Ik heb de afgelopen tweeënhalf jaar erg veel slimme, verstandige, nuchtere mensen ontmoet. Dat waren in het algemeen praktisch geschoolden. Maar mijn eigen academisch geschoolde collega’s, vrienden, kennissen: die werden vrijwel allemaal meegezogen in een angstmythe,” zei Engelen.

Wouter Aukema, Eline van den Broek-Altenburg en Ronald Meester spraken met elkaar over het belang van betrouwbare data en modellen en de moeilijkheden die zij ondervinden om toegang te krijgen tot relevante gegevens.

Rik Scheper, professor in de immunologie, en internist in opleiding Jona Walk werden geïnterviewd over nut en noodzaak van het massaal vaccineren tegen corona.

Stan Baggen en Evelien Peeters namen de permanente coronawet kritisch onder de loep en bespraken wat de voorgestelde wijziging van de Wet publieke gezondheid zou betekenen voor de samenleving. En Mona Keijzer benadrukte in een voorgelezen column het belang van onderlinge verbondenheid, verantwoordelijkheid en menselijke waardigheid.

De organisatie had ook uitnodigingen verstuurd aan wetenschapsjournalist Maarten Keulemans en aan mensen van het RIVM, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Volksgezondheid, maar helaas zijn zij niet naar het congres gekomen.

De hele dag was blckbx-verslaggever Erwin Taams erbij om het evenement vast te leggen. Hij sprak onder meer met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meesters, historicus Bert de Munck, gezondheidseconoom en epidemioloog Eline van den Broek-Altenburg, journalist Thomas Bollen en financieel geograaf Ewald Engelen.

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, whatever...als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=NsZWsf-KB5M