NAVO-uitbreiding met Zweden en Finland in strijd met mondelinge beloftes? blckbx zoekt het uit.

  Open with LBRY

Zweden en Finland zoeken toenadering tot de NAVO. Naar eigen zeggen doen zij dit vanwege de Russische dreiging. Maar zijn de huidige spanningen in Europa niet juist een gevolg van NAVO-uitbreidingen, met name richting het oosten?

Volgens de Russische president Vladimir Poetin zou het Westen begin jaren ‘90 aan Rusland beloofd hebben dat de NAVO geen centimeter zou opschuiven richting het oosten. Deze belofte zou geschonden zijn door landen als Polen, Tsjechië, Hongarije en de Baltische staten op te nemen in het bondgenootschap.

Heeft Poetin hierin gelijk? Hiervoor moeten we terug naar de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog. In februari 1990 onderhandelden de regeringsleiders van de VS, Duitsland en de Sovjet-Unie over de hereniging van Duitsland. Poetin beroept zich op mondelinge toezeggingen die destijds gedaan zouden zijn door de VS en Duitsland. Werden er inderdaad beloftes gedaan? En zo ja, zijn deze juridisch bindend? Kijk de video voor antwoorden op deze vragen.

Kijk ook naar blckbx today van woensdag 15 april: https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-04-15

In deze uitzending bespreken we de NAVO-ambities van Zweden en Finland en wat de geopolitieke consequenties zouden van hun toetreding tot het bondgenootschap.

--

Over stichting blckbx:
Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

Wil je op de hoogte blijven?
Twitter - https://twitter.com/blckbxnews
Telegram - https://t.me/blckbxtv
Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews
Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv
Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blck...
...
https://www.youtube.com/watch?v=f9gHgSY5OeA