Duurzame visserij heeft in Nederland geen duurzame toekomst', zegt columnist Rypke Zeilmaker

  Open with LBRY

De uitgesleten term ‘duurzaamheid’ zou verboden moeten worden, stelt columnist Rypke Zeilmaker. Duurzaamheid leidt vooral tot een duurder product. Bovendien wordt de sociaaleconomische duurzaamheid van kust- en plattelandsgemeenschappen fundamenteel aangetast.

De overheid heeft een masterplan voor duurzame visserij, waarbij men een keurmerk wil lanceren, dat de ‘zuurzame zeurpietjes’ onder de Randstedelingen aan de dure vis moet krijgen. Energietarieven en supermarktboodschappen zijn al verduurzaamd, ofwel veel duurder geworden. De vraag is of daar wel bestedingsruimte voor is?

Het Rutte-regime besteedt liever geld aan wapens voor Oekraïne, dan dat het bijvoorbeeld de visserij nog even overeind houdt. Nederland heeft altijd een innovatieve vissersvloot gehad. “Daar kun je ook trots op zijn,” zegt Zeilmaker. Maar diezelfde overheid die met een innovatiefonds duurzame visserij wil aanjagen, maakt de hele kottersector kapot. Dit doen ze vooral door middel van averechtse lastenverzwarende regelgeving.

Zeilmaker: “Mensen willen gewoon vis eten en willen niet weten hoeveel CO2 daarbij is uitgestoten.” Bovendien stoot de visserij in zijn geheel minder CO2 uit, dan één biomassacentrale. Toch zet de overheid dit met behulp van milieuorganisaties in als selling point.

Door rigide eisen onder het mom van dierenwelzijn en natuur worden steeds meer voedselproducenten weggepest. Bijvangst verplicht meenemen en een nieuw voorstel over verdoofd vissen slachten, drukken op de economische grenzen van een vissersbedrijf. Zo hebben de mosselvissers sinds 2008 al 60 miljoen euro extra moeten besteden voor zogenaamde ‘duurzame technieken’.

Er is geen oog voor de duurzaamheid van een kust-of plattelandsgemeenschap. Als je de vloot sloopt, breek je de sociaaleconomische duurzaamheid van veel kustgemeenschappen. Die lopen leeg. Hoe kleiner de vloot, hoe kleiner de economische dragers van een gemeenschap. Ze worden afhankelijk van overheidssubsidies van de Rijksoverheid. Dit verzwakt hun soevereiniteit en vooral ook hun weerbaarheid tegen een steeds meer bureaucratische en totalitaire overheid.

Waardeer je deze video('s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=ttabv_fRFIE