“Ieder mens heeft recht op een mening over de coronacrisis” zegt Cartoonist Bob Moran

  Open with LBRY

Bekijk de volledige uitzending hier: https://www.blckbx.tv/corona/ieder-mens-heeft-recht-op-een-mening-over-de-coronacrisis-zegt-cartoonist-bob-moran

Bob Moran is een Britse politiek cartoonist en illustrator die recent ontslagen is door zijn werkgever: The Daily Telegraph. In dit interview spreekt Moran over de rol van een politiek cartoonist, en de morele vragen die de wereldwijde reactie op COVID-19 oproept.

Bob Moran is een veelvuldig bekroonde Britse illustrator en cartoonist. Zijn werk gaat over thema's als politiek, ethiek en familie. Hij gebruikt emotie om belangrijke boodschappen over te brengen, morele principes te verdedigen en mensen uit te nodigen om na te denken over wat echt belangrijk is in het leven. Tussen 2011 en 2021 was Bob politiek cartoonist voor The Daily Telegraph. In deze periode vestigde hij zich als een van de meest gewaardeerde en populaire satirici in het Verenigd Koninkrijk. Zijn prachtige kunstwerken en scherpe commentaar hebben hem internationale faam en talrijke prijzen opgeleverd, van organisaties als The Foreign Press Association en The Cartoon Arts Trust.

In 2020, toen de crisis rond het coronavirus zich ontvouwde, nam Moran een stevig standpunt in tégen alle overheidsmaatregelen en -beperkingen. Hij vond wat er gebeurde immoreel, onwettig en onnodig. Door middel van zijn cartoons vroeg hij mensen na te denken over de onvermijdelijke gevolgen van de manier waarop regeringen over de hele wereld zich gedroegen. In het bijzonder probeerde hij de aandacht te vestigen op de afschuwelijke gevolgen voor kinderen en de toekomstige samenleving die voor hen wordt geschapen.

Moran krijgt vaak te horen van critici dat hij als ‘eenvoudige cartoonist’ géén bijdrage mag leveren aan het coronadebat. Zijn mening is niet relevant vindt men, alleen de meningen van wetenschappers en dokters doen er daadwerkelijk toe. Maar Moran is van mening dat de coronacrisis veel verder gaat dan wetenschap, geneeskunde of statistiek alleen. De coronacrisis is namelijk allesomvattend legt Moran uit. Het gaat om de grote vragen over de mensheid. Wie we zijn, waar we heen gaan en wat het nut is van het leven. “Ieder mens op de planeet heeft recht op een mening hierover…” zegt Moran “…de enige kwalificatie die je nodig hebt is te leven.”

Moran, die op Twitter op het scherpst van de snede deelneemt aan het coronadebat, werd in oktober 2021 door The Daily Telegraph ontslagen vanwege Twitter-posts die hij heeft gemaakt over een arts. Moran moedigde zijn volgers aan om een dokter in de palliatieve zorg verbaal te mishandelen die postte over het dragen van maskers in het openbaar vervoer om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Moran kreeg veel kritiek op zijn uitspraak en tweette vervolgens een lange verklaring waarin hij ond
...
https://www.youtube.com/watch?v=-NQAaw0TZXo