“De stem van de rechtvaardigheid kan niet vermoord worden”, zei Óscar Romero vlak de moord…

  Open with LBRY

“De stem van de rechtvaardigheid kan niet vermoord worden”, zei Óscar Romero vlak de moord…

De titel van dit korte en wederom leerzame college is een quote van de op 24 maart 1980 vermoorde Aartsbisschop Óscar Romero. Een moedig man die in het corrupte El Salvador zijn rug recht hield en de waarheid altijd bleef spreken totdat de doodseskaders hem op de tragische “lista assasinado” plaatsten. Emeritus Hoogleraar Internationale Communicatie & Mensenrechten Professor Cees Hamelink looft de rechtschapenheid van de geestelijke en haalt hem aan als voorbeeld van een “mogelijke” waardevolle christelijke moraal die terug zou moeten keren bij het falende christelijke democratische appel, oftewel CDA.

IKON / VPRO

Hamelink heeft in zijn beginjaren als journalist gewerkt bij de IKON en de VPRO. “In die tijd werd ik nou juist geïnspireerd door wat er gezegd werd op de grote conferenties over de kerk, samenleving en rechtvaardigheid. “De christelijk ethiek is gestoeld op mooie verhalen die meer op hebben met de armen dan de rijken maar ook meer met de zwakken dan de sterken” legt de 80-jarige vol passie uit aan de toehoorders. “Een politieke partij die drijft op een dergelijke ethiek zou hierin toch een mooie extra bron van reflectie en inspiratie kunnen vinden t.a.v. haar politieke handelen”.

Óscar Romera College

In Hoorn is er een voortgezet onderwijs opleiding onder de naam Oscar Romero College. Op de website van de school valt te lezen;

'Vrede is een product van rechtvaardigheid.' Door deze uitspraak van Oscar Romero laten wij ons leiden. Daarom staat het ook op de muur in onze aula. Óscar Romero was voor veel mensen een zeer inspirerende man. Zo wil de school Oscar Romero ook zijn’.

Link naar de website van de school: https://www.oscarromero.nl/onze-school/visie-en-missie

Moordzaak heropend

Het onderzoek naar de moord op Óscar Romero werd in 2017 heropend. In onderstaand artikel lees je daar meer over:

https://www.ncronline.org/news/world/romero-assassination-case-re-opened-el-salvador

BOEK

Interesse in het boek waaraan Cees refereerde van Gustavo Gutiérrez “ A Theology of Liberation”? klik dan op de link die nu volgt: https://www.succesboeken.nl/?isbn=9780883445426&pc=4F791C1E

Klokkenluider

Sinds kort hebben we een klokkenluider project gelanceerd. Heb jij belangrijke & betrouwbare informatie uit eerste hand, maar wil je om welke reden dan ook wél anoniem blijven voor het publiek? Dat kan! Kijk voor meer info hier:

https://www.blckbx.tv/klokkenluider

Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren
...
https://www.youtube.com/watch?v=ZXwoPM6ZCE0