‘Moest Arib beschadigd worden omdat ze een bedreiging vormde?’ vraagt columnist Ab Gietelink zich af

  Open with LBRY

Bekijk de video via: https://www.blckbx.tv/columns/moest-arib-beschadigd-worden-omdat-ze-een-bedreiging-vormde-vraagt-columnist-ab-gietelink-zich-af

Er wordt een onderzoek ingesteld naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib wegens ‘grensoverschrijdend gedrag’. Moest zij beschadigd worden omdat ze leiding zou geven aan de parlementaire enquêtecommissie over het coronabeleid?

Voormalig Kamerlid Arib (PvdA) was tussen 2016 en 2021 voorzitter van het parlement. In juli 2022 werd ze benoemd tot voorzitter van de Tijdelijke Commissie Corona, die in aanloop naar de parlementaire enquête over het coronabeleid voorbereidingen treft. Haar aanstelling in die functie was voor twee ambtenaren reden om in anonieme brieven ‘grensoverschrijdend gedrag’ van Arib aan te kaarten. Landsadvocaat Pels Rijcken gaf daarop het advies om een ‘onafhankelijk onderzoek’ in te stellen naar de beschuldigingen, dat werd overgenomen door het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer.

Gietelink vraagt zich af of Aribs voorzitterschap van de enquêtecommissie de werkelijke reden was voor het onderzoek. Want hoe zag haar ‘grensoverschrijdende gedrag’ er dan uit? Ze zou wel eens tegen een ambtenaar gezegd hebben: “Jij snapt er niets van.” En ook: “Ik hoef niet te horen wat jij vindt.”

“Is dit grensoverschrijdend gedrag, of harde communicatie die onder leidinggevenden in Nederlandse bedrijven en instellingen geregeld voorkomt?” vraagt Gietelink zich af. Was men soms bang dat Arib in de parlementaire enquêtecommissie schandalen aan het licht zou brengen die mensen zouden kunnen beschadigen? In 2011 pakte ze toenmalig zorgminister Ab Klink (CDA) keihard aan, omdat hij twintig miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep had besteld die nooit werden gebruikt. Hiermee werd 144 miljoen euro aan belastinggeld verspild. “En dan was de Mexicaanse griep nog kinderspel bij alles wat er misging tijdens de coronacrisis,” stelt Gietelink.

“Wat gebeurt er in deze parlementaire slangenkuil?” vraagt de columnist zich af. “Waarom is Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) zo vastberaden om haar voorganger Arib te onderwerpen aan een vernederend onderzoek naar haar functioneren als Kamervoorzitter?”

Waardeer je deze video('s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=rwolYmF01C0