‘Maak voetbal niet tot instrument van politiek en oorlog,’ vindt columnist Ab Gietelink

  Open with LBRY

Bekijk de video via: https://www.blckbx.tv/columns/maak-voetbal-niet-tot-instrument-van-politiek-en-oorlog-vindt-columnist-ab-gietelink

Vandaag begint het WK voetbal in Qatar en voetbal is geen bijzaak, maar geritualiseerde oorlog. Laten we dit koesteren en sport gescheiden houden van politiek en daadwerkelijke oorlog, vindt columnist Ab Gietelink.

Na een eeuw van kolonialisme en vernietigende wereldoorlogen had Europa een vervanger gevonden voor haar imperialisme en nationalisme: voetbal. Het slagveld met haar regimenten en vaandels werd vervangen door het voetbalstadion, waar de strijdende partijen in vol ornaat werden opgesteld voor negentig minuten confrontatie, opgezweept door uitbundig en carnavalesk publiek op de tribunes.

“Maar de overwinning van sport en cultuur over de militaire oorlog dreigt steeds meer in haar tegendeel om te slaan,” stelt Gietelink vast. “Voetbal dreigt te verworden tot instrument van oorlog.” Want ondanks dat de FIFA en de UEFA zeggen niet politiek te zijn, werden Russische teams van alle internationale wedstrijden uitgesloten. Gietelink wijst op de schijnheiligheid van deze maatregelen. “Hebben internationale sportkoepels ooit de Amerikanen en Europeanen durven straffen voor hun reeks aan schendingen van het internationaal recht en hun illegale oorlogen in Afghanistan, Irak en Syrië?”

De politisering reikt verder dan het voetbal. Tennisser Novak Djokovic mocht op de Australian Open zijn titel niet verdedigen, omdat hij zich vanuit zijn levensovertuiging niet wilde laten vaccineren. En een – volgens kenners inferieur – Oekraïens lied won met overmacht het Eurovisiesongfestival, waarna de winnaars hun trofee verkochten om met de opbrengst wapens te kopen voor de oorlog.

“De oorlog moet gespeeld worden op het voetbalveld en niet andersom,” vindt Gietelink. “Gewoon elf Oekraïense mannen tegen elf Russische mannen, die negentig minuten lang achter een bal aan rennen. Laat de beste winnen. De verliezer feliciteert na afloop de winnaar en samen vieren ze sportief hun ontmoeting op het voetbalveld.”

Waardeer je deze video('s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=I3Tm5-Ph45c