‘Laat jazzband model staan voor samenleving’ - Prof. dr. Cees Hamelink over bureaucratie

  Open with LBRY

In het publieke debat wordt volop gesproken over het opnieuw inrichten van de maatschappij, maar al die nieuwe ideeën zullen uiteindelijk allemaal leiden tot bureaucratie. Hoe moeten we daarmee omgaan? Prof. dr. Cees Hamelink neemt ons mee.

Ideeën voor het transformeren van de samenleving zijn er in allerlei varianten: van de Vierde Industriële Revolutie van World Economic Forum-directeur Klaus Schwab tot de alternatieve ‘glocale’ gemeenschap van hoogleraar Strategisch Leiderschap Bob de Wit.

“Maar we zijn dieren die instituties maken,” zegt Hamelink. “Voor gezondheidszorg richten we ziekenhuizen in en voor onderwijs stichten we scholen.” Die instituties leiden uiteindelijk allemaal tot bureaucratie. En hoewel iedereen het tegendeel beweert, zijn we er verzot op, want iedereen verkiest regels boven anarchie. Helaas brengt bureaucratie ook altijd tot de nodige absurditeiten voort. Volgens antropoloog David Graeber komt dat omdat ‘bureaucratie een manier is om stompzinnigheid te organiseren’.

“Als je kinderen hebt, laat ze dan naar een muziekschool gaan om te leren spelen in een jazzband,” beveelt Hamelink aan. Bekijk de column om te horen wat het fundamentele probleem is van bureaucratische maatschappijvormen en hoe jazzbands hier volgens Hamelink navolgenswaardig mee omgaan.

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=3nyZlIQ5Gbg