‘Ik dacht dat Fortuyn racist was, tot ik zelf ging nadenken’ - Salima el Musalima

  Open with LBRY

De vrouwelijke imam Salima el Musalima dacht vroeger ook dat Pim Fortuyn een ‘racist’ en een ‘moslimhater’ was. Toen ze zelf onderzoek ging doen, ontdekte ze een ‘heel andere Pim Fortuyn’.

Salima el Musalima is behalve imam ook kunstenares. Tijdens de herdenkingsdag van Pim Fortuyn sprak zij de aanwezigen op verschillende momenten toe. Kraakhelder en goudeerlijk legt zij voor de camera van blckbx uit hoe demonisering en framing werken. Gevoed door de media, deskundigen en politici werd zij ‘banggemaakt’ voor Fortuyn: “Ik ging af op hun autoriteit.”

Zelf nadenken
Haar beeld van Fortuyn begon te kantelen toen ze meer zelf onderzoek ging doen: ”Ik ging meer zelf nadenken, vooral toen ik meer richting de kunsten ging. Mijn respect voor deskundigen en politici werd minder. In plaats daarvan vertrouwde ik meer op mijn gevoel en nieuwsgierigheid. Toen ontdekte ik een heel andere Pim Fortuyn.”

Door haar moeilijke jeugd, waarin ze regelmatig met discriminatie te maken had, kon ze Fortuyn aanvankelijk niet objectief beoordelen: “Ik keek door mijn eigen bril naar Fortuyn, in plaats van dat ik écht luisterde naar wat hij zei vanuit zíjn optiek. Later ging ik objectiever naar hem kijken, niet meer op basis van mijn eigen angsten en vooroordelen over hem.”

Omdat uitspraken van Fortuyn – zoals ‘de islam is een achterlijke cultuur’ – geïsoleerd werden gepresenteerd, voelde zij zich door hem gediscrimineerd. “Ik dacht: ‘hij is er zo eentje’. Maar toen ik beter ging luisteren naar zijn context – want ze hebben zijn uitspraak uit de context gehaald – ontdekte ik dat hij wees op de onderdrukking van vrouwen vanuit het patriarchaat.”

Kijk hier de hele blckbx special Pim: twintig jaar later:
https://www.blckbx.tv/livestreams/pim

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbx-tv/
...
https://www.youtube.com/watch?v=HVT6TtSbp10