‘Hoe zijn politiek "links" en "rechts" nog te duiden?’ vraagt columnist Ab Gietelink zich af

  Open with LBRY

Bekijk de video ook via: https://www.blckbx.tv/columns/hoe-zijn-politiek-links-en-rechts-nog-te-duiden-vraagt-columnist-ab-gietelink-zich-af

Sommigen zeggen dat wat vroeger links was nu rechts is. Anderen zeggen dat het onderscheid tussen de twee achterhaald is. Maar beide stellingen zijn slechts gedeeltelijk waar, volgens Ab Gietelink.

Het politieke begrippenpaar ‘links’ en ‘rechts’ ontstond bij de indeling van het Franse parlement, vlak na de Franse Revolutie in 1789. Rechts van de voorzitter zat het establishment met de vertegenwoordigers van adel en geestelijkheid. Links van de voorzitter zaten de vertegenwoordigers van de derde stand, ofwel de bevolking.

In de daaropvolgende eeuwen zijn de twee begrippen echter op verschillende manieren ingevuld, zoals helder uiteengezet door Gietelink. Meer recent hebben de coronamaatregelen en de Oekraïne-oorlog het politieke spectrum gespleten. “Van de zeven politieke fracties die zichzelf als links profileren was er niet één tegen de coronamaatregelen en ook niet één die zich verzette tegen wapenleveranties en escalatie van de oorlog in Oekraïne,” zegt Gietelink. “Veel kiezers in hun achterban zijn daarmee politiek dakloos geworden.”

Waardeer je deze video('s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=KVRRXeUcuK8