‘Durf van de wereld te houden’ - Prof. dr. Cees Hamelink pleit voor Amor Mundi

  Open with LBRY

Het officiële apparaat van het kolonialisme is weliswaar verwijderd, maar de politieke, economische en culturele banden die door de koloniale overheersing tot stand zijn gebracht, bestaan nog steeds. Het fundament onder de koloniale mentaliteit is de zogenaamde dingificatie: de neiging om van alles wat er leeft op de wereld passieve en levenloze objecten te maken, die we kunnen gebruiken en manipuleren.

Zo komen we nooit tot een wereld die in overeenstemming is met Amor Mundi, zoals Hannah Arendt het omschrijft: je thuis voelen in de wereld en zonder schroom omgaan met de natuur en ervan leren. Het koloniale denken kunnen we achter ons laten door lef te tonen, zegt Hamelink: “Durf van de wereld te houden. Durf verantwoordelijkheid te nemen voor een wereld die groter is dan mensen alleen en die alles wat er leeft op de wereld omvat.”

Daar zouden we in het onderwijs al mee moeten beginnen, vindt Hamelink: “Kinderen moeten leren zich thuis te voelen op de aarde en hebben naast voeding en voldoende slaap ook goed contact met de natuur nodig. Dus plaats in elke school een voedseltuin en een kippenren.”
Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=dpA8DtK39K8