Wob-gate update 8: Uitbreiding surveillancestaat via NCSC en nieuwe wet

  Open with LBRY

Uit de Wob-documenten blijkt dat de overheid de coronacrisis aangreep om meer data van burgers te verzamelen en de surveillance uit te breiden. Dat deed zij onder andere via het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Nieuwe wetgeving moet hier een juridische grondslag voor creëren.

Het NCSC wilde meer gegevens kunnen verzamelen, zoals zorgdata. Bovendien wil het de verzamelde data centraal opslaan en kunnen delen met derden. Eerder mochten gegevens alleen met vitale overheidsorganen worden gedeeld. Hiervoor was geen wettelijke grondslag, dus werd deze gecreëerd middels de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS). De WSG is al door de Tweede Kamer, maar de Autoriteit Persoonsgegevens roept de Eerste Kamer op om de wet niet aan te nemen, omdat deze veel te ver gaat en er geen duidelijke grenzen worden aangegeven.

Redacteur David Boersma legt uit hoe deze ontwikkelingen passen binnen de trend richting een steeds groter wordende surveillancestaat en een overheid die haar burgers wantrouwt.

Kijk ook naar blckbx today van vrijdag 29 april 2022:
https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-04-29

Wil je meer Wob-gate update video's zien?
https://www.blckbx.tv/tag/wob-gate

---

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, whatever...als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Over Stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbx-tv/
...
https://www.youtube.com/watch?v=4eMPaGbG0GE