WOB-gate update 1: Van Wob naar Woo, maar wat betekent dat?

  Open with LBRY

Op 1 mei 2022 werd Wet openbaarheid bestuur (Wob) vervangen door de Wet open overheid (Woo). Het doel van de Woo is een meer transparante en actief openbaar makende overheid, maar wordt dat ook bereikt?

Bij de Wob lag het zwaartepunt op de passieve openbaarmakingsplicht, waarbij het initiatief van van de openbaarmaking bij de verzoeker lag. Met de Woo zullen bestuursorganen meer documenten uit eigen beweging openbaar moeten maken en voor iedereen toegankelijk moeten stellen via een digitale infrastructuur.

Dat is een mooi streven, maar redacteur David Boersma plaatst er de nodige kanttekeningen bij. “Je kunt je afvragen of dit bereikt wordt door de Wob te veranderen in de Woo, want de mensen die daar vorm aan moeten geven, zijn dezelfden die de afgelopen twee jaar hebben laten zien moeilijk om te kunnen gaan met transparantie.”

Kijk ook naar blckbx today van 1 april 2022: https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-04-01

---

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, whatever...als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbx-tv/
...
https://www.youtube.com/watch?v=grzQa-9GBNs