Van ESG naar een persoonlijk budget voor CO2. In gesprek met ESG deskundige Prof. Dr. Dick de Waard

  Open with LBRY

Van ESG naar een persoonlijk budget voor CO2. In gesprek met ESG deskundige Prof. Dr. Dick de Waard

Wat is de link tussen ESG en een persoonlijk CO2 budget? Aanvankelijk lijkt dat vergezocht maar in een gesprek tussen ESG deskundige Prof. Dr. Dick de Waard van de Rijksuniversiteit Groningen (Hoogleraar Auditing) en programmamaker Flavio Pasquino komen de twee werelden feilloos bij elkaar.

Wat is ESG?

In de investeringswereld wordt veelal gesproken over 'ESG' in plaats van 'duurzaamheid'. Deze afkorting staat voor Environmental, Social & Governance. Bedrijven willen en / of moeten in toenemende mate rapporteren over hun ESG status om aantrekkelijk te zijn voor investeerders en aandeelhouders. Daarmee is dus niet elke de winst van belang maar ook hun prestaties t.a.v. de maatschappij, de werknemers, het milieu en uiteraard de CO2 uitstoot oftewel het “Climat Change”.

European Green Deal & SDG

De European Green Deal heeft als harde eis dat Europa in 2050 geheel CO2 neutraal produceert en dat dwingt veel bedrijven tot ingrijpende maatregelen t.a.v hun productieproces en de algehele bedrijfsvoering. Denk aan de Shell Klimaatrechtzaak die de multinational onlangs verloor van Urgenda en waarmee Shell zijn winst de komende periode flink door zal zien dalen.

“Als Shell door was gegaan met produceren op deze manier was de schade mogelijk nog groter geworden want dan hadden ze assets op de balans gehad die later waardeloos waren geworden en wat leidt tot wantrouwen bij investeerders en aandeelhouders. Dat is veel grote financieel risico dan ingrijpen op basis van ESG ratings waarmee je de risico’s inzichtelijk maakt”, legt Prof. Dr. de Waard uit.

The Joe Rogan Show

Adam Curry steelt de show in deze uitzending door zijn lezing over ESG als een “Foni Baloni” product waarmee de “Woke” agenda verder wordt uitgerold. We gebruikten een fragment uit de onderstaande Podcast die integraal ook de moeite waard is en waar Prof. Dr. Dick de Waard sportief op reageerde want er werd werkelijk geen spaan heel gelaten van het fenomeen waar De Waard een post-academische opleiding voor runt op de Rijksuniversiteit Groningen.

VIDEO: https://youtu.be/F0YckbR8QVw

Persoonlijk CO2 budget

“Minder vlees eten en vliegen door eigen CO2-budget, zo werkt dat”, was de komt op de website van RTL Nieuws waar het Planbureau voor de Leefomgeving een uitgewerkt onderzoek presenteerden rondom een persoonlijk CO2 budget voor burgers dat de registratie van de punten afwikkelt via de bank-app.

“Ik kan hier maar 1 koppeling maken en dat is het Social Credit Score systeem van China” opperde Pasquino aan tafel en ook De Waard gaf toe dit plan behoorlijk eng te vinden.

“Zijn we niet op weg naar een communistisch systeem waarin geen enkele ondernemer en burger no
...
https://www.youtube.com/watch?v=piPJIaLKn-8