Reportage | CDA-wethouder erkent daderschap in toeslagenschandaal: “Wij hebben dit veroorzaakt”

  Open with LBRY

Bekijk de video via: https://www.blckbx.tv/binnenland/reportage-cda-wethouder-erkent-schuld-in-toeslagenaffaire-wij-hebben-dit-veroorzaakt

In Almere werd zaterdag Number 90 geopend: een ontmoetingsplaats voor gedupeerden van de toeslagenaffaire en lokale verantwoordelijke bestuurders. Verslaggever Erwin Taams had er mooie gesprekken en legde een opmerkelijke erkenning vast.

Number 90 is opgericht om slachtoffers en daders met elkaar in contact te brengen en gedupeerden te helpen weer baas te worden over hun leven. Faith Bruyning, één van de drijvende krachten achter het initiatief, geeft een rondleiding door het pand en vertelt hoe een dag in Number 90 eruitziet. Taams gaat uitgebreid met haar in gesprek. Wat heeft een gedupeerde uit een andere gemeente aan dit centrum? Hoe wordt het gefinancierd? En hoe zou het initiatief uitgerold kunnen worden naar de rest van Nederland?

Daarnaast heeft Taams een open, eerlijk interview met een gedupeerde moeder en haar veertienjarige dochter. Dat gesprek laat zien hoe groot de impact is geweest voor het kind en waarom de schade niet is te herstellen, of in geld uit te drukken. Ook spreekt hij met prinses Laurentien, de andere drijvende kracht achter Number 90. En hij gaat in gesprek met wethouder Froukje de Jonge.

Opvallend is dat wethouder De Jonge in haar openingsspeech nadrukkelijk spreekt over het daderschap. “Wij als overheid en ik als wethouder hebben dit veroorzaakt door bestuurlijk falen. En we kunnen dit niet oplossen. We kunnen alleen de omstandigheden faciliteren waarbinnen gedupeerden een luisterend oor hebben, en de ruimte voelen om aan te geven wat ze van ons nodig hebben om de regie over hun leven terug te winnen.” De Jonge is één van de eerste direct verantwoordelijke bestuurders die zich hier zo open en nadrukkelijk over uitspreekt.

Veel van de gedupeerden hebben het gevoel dat ze in de val liepen toen ze om hulp vroegen bij overheidsinstanties. Daarom rijst de vraag of ze van deze handreiking – die uiteindelijk door de overheid wordt gefinancierd – gebruik zullen maken. Is daar nog voldoende vertrouwen voor?

Number 90 kon niet worden opgezet zonder steun van de door prinses Laurentien opgerichte Number 5 Foundation, een stichting die zich inzet om burgers meer inspraak te geven bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Waardeer je deze video('s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=Q7IFw1Yd96w