Johan Vollenbroek We hebben chaos nodig om tot iets constructiefs te komen

  Open with LBRY

Bekijk deze reportage van verslaggever Erwin Taams ook op: https://www.blckbx.tv/klimaat/johan-vollenbroek-we-hebben-chaos-nodig-om-tot-iets-constructiefs-te-komen

Woensdag deed de hoogste bestuursrechter van de Raad van State uitspraak over een zaak in het stikstof-dossier, aangespannen door milieuactivist Johan Vollenbroek. De gevolgen van de uitspraak zijn een ramp voor de bouwsector. Erwin Taams confronteerde na het vonnis Vollenbroeks advocaat Valentijn Wösten.

De rechtszaak tussen het kabinet en milieuactivist Johan Vollenbroek draait om Porthos, een project dat CO2 van industrie in de Rotterdamse haven afvangt en opslaat in lege gasvelden onder de Noordzee. Goed voor het milieu zou je zeggen, maar milieuactivist Vollenbroek grijpt uitgerekend dit project aan om het juridisch kader aan te vechten van de zogeheten bouwvrijstelling waar de huidige bouw van dit project onder valt, net als vele andere projecten in Nederland.

Want volgens Vollenbroeks organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) moet niet alleen de stikstof van het uiteindelijke gebruik van Porthos maar ook ook de neerslag van de bouw onderzocht en gecompenseerd worden. De rechter gaat daar voorlopig in mee, wat betekent dat die bouwvrijstelling ook wegvalt voor andere bouwprojecten, wat ingrijpende gevolgen heeft voor de bouwsector.

Chaos
Na afloop van het tussentijdse vonnis sprak verslaggever Erwin Taams met Vollenbroeks advocaat Valentijn Wösten. Deelt hij de mening van Vollenbroek dat je eerst chaos nodig hebt om tot iets creatiefs te komen? Is Wösten niet bang dat de maatschappij Vollenbroek en zijn organisatie hier steeds meer op aan gaat kijken? En waarom wordt niet gekozen voor de dialoog maar laat MOB alles via de rechtbank lopen? En tot slot – gaat het stiekem eigenlijk niet gewoon om de boeren?

Waardeer je deze video('s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=eBXciuKQWTI