Docu ‘Techtopia: Predictive Policing’ - Hoe algoritmes ons criminaliseren

  Open with LBRY

Bekijk de hele docu op onze website: https://www.blckbx.tv/binnenland/docu-techtopia-predictive-policing-hoe-algoritmes-ons-criminaliseren

Predictive policing is een techniek van de politie die misdrijven zou moeten voorspellen nog voordat ze daadwerkelijk begaan worden. Er zou onnodig leed mee voorkomen worden, maar volgens critici merken de algoritmes burgers vaak onterecht aan als crimineel.

Het klinkt als een science fiction film, maar de techniek wordt inmiddels wereldwijd ingezet door politiediensten. Door enorme hoeveelheden data te analyseren – van weersomstandigheden tot eventuele problemen die iemand heeft op school – probeert de politie te voorspellen waar, wanneer en wie een misdrijf zal begaan. Voorstanders beloven zo een samenleving met minder criminaliteit, maar tegenstanders zeggen dat de algoritmes minderheden discrimineren en burgers ten onrechte brandmerken als toekomstige daders. De toeslagenaffaire heeft duidelijk gemaakt dat etnische profilering van algoritmes levens kan verwoesten.

In deze documentaire van Deutsche Welle onderzoekt journalist Janosch Delcker de opkomst van de technologie en heeft hij speciale aandacht voor Amsterdam, waar de methode al jarenlang wordt ingezet met de zogenaamde Top 600- en Top 400-lijsten. Delcker spreekt met een gezin waarvan het leven compleet op zijn kop werd gezet toen de tienerzoon werd aangemerkt als toekomstige dader.

De fascinerende documentaire Techtopia: Predictive Policing is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Over Stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv
...
https://www.youtube.com/watch?v=l3uNXn6oZSQ