blckbx today: NCTV vizier op ‘complotdenkers’ | Klimaattop zaait angst | Dubbelrol natuurorganisatie

  Open with LBRY

Bekijk de volledige uitzending van blckbx today #98 woensdag 9 november 2022 via: https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-11-09

Wil je blckbx today #100 LIVE bijwonen of dat blckbx op bezoek komt?
Meld je aan! ➡ https://www.blckbx.tv/100

Waardeer je deze uitzending? Like deze uitzending, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Woensdag 9 november 2022
- De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, oftewel NCTV, publiceerde recent een dreigingsanalyse voor Nederland. De NCTV heeft complotdenkers in het vizier en noemt als mogelijk resultaat zelfs terroristisch handelen. Maar wat is de definitie van complotdenken, hoe realistisch is de dreigingsanalyse en welk effect heeft het op de beeldvorming in de samenleving? Blckbx redacteur David Boerstra analyseerde het document en praat ons bij.

- Een WOB-verzoek onthult dat er "een handjeklap" plaatsvond tussen Staatsbosbeheer en Provinciebesturen om boerengrond te bemachtigen. Stikstofminister Christianne van der Wal ontkende dit 3 november nog maar nu blijkt dus dat ze daarover niet de waarheid sprak. Wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker verdiepte zich in de dubieuze relatie tussen het op papier 'zelfstandige' Staatsbosbeheer en het Ministerie van Landbouw.

- De Klimaattop in Egypte is deze week in volle gang en premier Mark Rutte heeft duidelijk gemaakt met honderd miljoen steungeld te willen knielen voor de klimaatproblemen in Afrika. Ook de overstromingen in Pakistan zijn onderwerp van gesprek; problemen waar het Westen -en dus ook Nederland- verantwoording voor moet afleggen. In hoeverre zijn deze claims terecht? Gedragsdeskundige Romy Quint praat ons bij over de maatschappelijke gevolgen van de opgelegde schuld en het morele gelijk rond het klimaatbeleid, dat via de overheid en de media weer doorsijpelt naar de burger.

Desk: redacteur David Boerstra, wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker en gedragsdeskundige Romy Quint
Presentatie: Anne Willemsen

Relevante achtergrondinformatie
Voor alle relevante achtergrondinformatie en bronnen m.b.t. de uitzending, zie https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-11-09 (na afloop van de uitzending)
Meer weten over Daan de Wit? Ga naar https://www.andermens.nl/

Iedere maandag, woensdag en vrijdag LIVE om 19:00 uur.
Het nieuws belicht vanuit het oogpunt dat je van blckbx gewend bent, diepgravend en kritisch. Dat is wat je van blckbx today kan verwachten. Onder aanvoering van Flavio Pasquino verzorgt het team van redacteuren, de webredactie, video editors, de regie en de techniek drie keer in de week dit unieke live actualiteitenprogramma. Hierbij zal geen enkel onderwerp geschuwd worden en streven wij ernaar om de nodige balans aan te brengen in het brede medialandschap.

blckbx today is iedere maandag, woensdag en vrijdag LIVE te zien op blckbx.tv om 19:00 uur. Heb je de uitzending gemist of wil je op een later moment blckbx today terugkijken? blckbx today is na afloop altijd terug te kijken via blckbx.tv.

Over stichting blckbx:
Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren
...
https://www.youtube.com/watch?v=GE0cD8d0jV4