blckbx today: Mattias Desmet reageert op kritiek | Milieuvervuilende windmolens | Onderwijs verzwakt

  Open with LBRY

Bekijk de volledige uitzending van blckbx today #75 vrijdag 16 september 2022 via: https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-09-16

Doe mee aan de eerste blckbx FIT challenge. Meld je aan via: https://www.blckbx.tv/fit-challenge
Inschrijven kan tot en met woensdag 21 september en uiterlijk donderdag 22 september laten we weten of je erbij bent!

Wij ontvangen geen staatssteun of subsidies, blckbx is en blijft onafhankelijk. Jouw steun blijft hiervoor essentieel. Blijf ons daarom steunen via https://www.blckbx.tv/doneren

Inhoudsopgave
0:00 Countdown
1:38 Nieuws van de dag
8:48 Uitgelichte artikelen van De Andere Krant
12:10 50 miljoen ton afval - Ondanks politieke ambitie blijken windmolens niet circulair
24:03 Ongelijkheid basisonderwijs blijkt inderdaad toegenomen na corona-lockdowns
37:40 Totalitarisme - Massavorming: oorzaak of gevolg?
58:11 De kijkersvragen en -reacties
1:10:31 Aankondiging: blckbx Fit Challenge

Vrijdag 16 september 2022
- Professor klinische psychologie Mattias Desmet staat aan tafel om te reflecteren op de kritische reacties op zijn internationale bestseller "De psychologie van totalitarisme". Zijn beschreven fenomeen 'massavorming' kreeg een stortvloed aan kritiek na zijn Amerikaanse optreden bij Tucker Carlson van Fox News. Hebben de criticasters een punt of is er simpelweg sprake van nieuwe stromingen binnen het maatschappelijke debat?

- Professor klinische psychologie Mattias Desmet staat aan tafel om te reflecteren op de kritische reacties op zijn internationale bestseller "De psychologie van totalitarisme". Zijn beschreven fenomeen 'massavorming' kreeg een stortvloed aan kritiek na zijn Amerikaanse optreden bij Tucker Carlson van Fox News. Hebben de criticasters een punt of is er simpelweg sprake van nieuwe stromingen binnen het maatschappelijke debat?

- Een leescrisis onder Nederlandse jongeren baart taalexperts grote zorgen. Basisscholen bevestigen het beeld van toenemende laaggeletterdheid die met de schoolsluitingen tijdens de coronacrisis nog groter is geworden. Willemijn van Brenk was voormalig docente Nederlands tot februari dit jaar, maar verliet het onderwijs uit onvrede over het systeem.

- Massagraven van niet-recyclebare wieken vormen een snelgroeiend afvalprobleem van astronomische omvang. Waarom horen we zo weinig over de inefficiëntie en met name over de milieuramp die windturbines wereldwijd veroorzaken? Wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker schreef erover in de nieuwste editie van De Andere Krant en geeft ons een meer inzicht in de wereld van de zogenaamde groene en hernieuwbare energie.

- Uitgelichte artikelen van de Andere Krant

Desk: Professor klinische psychologie Mattias Desmet, voormalig docente Nederlands Willemijn van Brenk en wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker
Presentatie: Sanae Orchi

Relevante achtergrondinformatie
Voor alle relevante achtergrondinformatie en bronnen m.b.t. de uitzending, zie https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-09-16 (na afloop van de uitzending)
Boek Mattias Desmet 'De psychologie van totalitarisme': https://www.succesboeken.nl/book/9789464015393?pc=4F791C1E

Iedere maandag, woensdag en vrijdag LIVE om 19:00 uur.
Het nieuws belicht vanuit het oogpunt dat je van blckbx gewend bent, diepgravend en kritisch. Dat is wat je van blckbx today kan verwachten. Onder aanvoering van Flavio Pasquino verzorgt het team van redacteuren, de webredactie, video editors, de regie en de techniek drie keer in de week dit unieke live actualiteitenprogramma. Hierbij zal geen enkel onderwerp geschuwd worden en streven wij ernaar om de nodige balans aan te brengen in het brede medialandschap.

blckbx today is iedere maandag, woensdag en vrijdag LIVE te zien op blckbx.tv om 19:00 uur. Heb je de uitzending gemist of wil je op een later moment blckbx today terugkijken? blckbx today is na afloop altijd terug te kijken via blckbx.tv.

Over stichting blckbx:
Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren
...
https://www.youtube.com/watch?v=jWmHqBXbob8