blckbx today: Luidt Kaag CBDC in? | Oorlog bedreigt voedselzekerheid | Tunnelvisie coronamaatregelen

  Open with LBRY

Bekijk de volledige uitzending van blckbx today #94 maandag 31 oktober 2022 via: https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-10-31

Waardeer je deze uitzending? Like deze uitzending, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Maandag 31 oktober 2022
- Nederland wil alle betalingen vanaf 100 euro gaan monitoren en contante betalingen vanaf 3000 euro zelfs verbieden. Minister van Financiën Sigrid Kaag lanceerde het wetsvoorstel tegen witwassen, maar critici vrezen een ongekende massasurveillance. Econoom Jelena Postuma ziet een opmaat naar de CBDC, de Central Bank Digital Currency, die het definitieve einde van financiële privacy zal inluiden.

- Vandaag vond het rondetafelgesprek plaats over de wijzigingen in de Wet Publieke Gezondheid. Medisch ethicus dr. Wendy Mittemeijer volgde het debat dat gekenmerkt werd door termen als 'positief', 'snel' en 'slagkracht'. Het feit dat er geen evaluatie heeft plaatsgevonden die de effectiviteit van de maatregelen bewijst, bleef onderbelicht. Zo ook de forse gezondheidsnevenschade die onlangs nog werd gekwantificeerd door vooraanstaande Nederlandse professoren.

- Afgelopen weekend werd een Russische vloot aangevallen door vliegende en varende drones met als resultaat dat Rusland de Zwarte Zee-corridor voorlopig sluit. Dit heeft tot gevolg dat Oekraïense schepen met graan niet door kunnen varen. Daarmee komt de voedselzekerheid in gevaar waardoor graan- en voedselprijzen zullen stijgen. Onderzoeksjournalist Daan de Wit probeert antwoord te geven op de vraag wie hier belang bij heeft.

Desk: Econoom Jelena Postuma, medisch ethicus dr. Wendy Mittemeijer-Ooteman en onderzoeksjournalist Daan de Wit
Presentatie: Anne Willemsen

Inhoudsopgave:
0:00 Wachttune
2:05 Nieuws van de dag
11:49 Wetsvoorstel 'plan van aanpak witwassen' hand in hand met toekomstige digitale euro (Jelena)
25:19 Parlement zoekt balans tussen slagkracht en proportionaliteit noodmaatregelen (Wendy)
43:30 Voedselvoorziening in gevaar na drone-aanval op Zwarte Zeevloot (Daan)

Relevante achtergrondinformatie
Voor alle relevante achtergrondinformatie en bronnen m.b.t. de uitzending, zie https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-10-31 (na afloop van de uitzending)

Meer weten over Daan de Wit? Ga naar https://www.andermens.nl/

Iedere maandag, woensdag en vrijdag LIVE om 19:00 uur.
Het nieuws belicht vanuit het oogpunt dat je van blckbx gewend bent, diepgravend en kritisch. Dat is wat je van blckbx today kan verwachten. Onder aanvoering van Flavio Pasquino verzorgt het team van redacteuren, de webredactie, video editors, de regie en de techniek drie keer in de week dit unieke live actualiteitenprogramma. Hierbij zal geen enkel onderwerp geschuwd worden en streven wij ernaar om de nodige balans aan te brengen in het brede medialandschap.

blckbx today is iedere maandag, woensdag en vrijdag LIVE te zien op blckbx.tv om 19:00 uur. Heb je de uitzending gemist of wil je op een later moment blckbx today terugkijken? blckbx today is na afloop altijd terug te kijken via blckbx.tv.

Over stichting blckbx:
Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren
...
https://www.youtube.com/watch?v=QUFdh0VmzrM