'Wij zijn onze overheid niets verschuldigd,' stelt columnist Sietske Bergsma

  Open with LBRY

Bekijk de video via: https://www.blckbx.tv/columns/wij-zijn-onze-overheid-niets-verschuldigd-stelt-columnist-sietske-bergsma

Aan de lopende band wordt ons opgedragen offers te brengen zonder uitzicht op groei, welzijn en bestaanszekerheid. “Het lijkt wel de bedoeling,” aldus de columnist. Ze pleit er dan ook voor om die constante roep om offers eens kritisch tegen het licht te houden. “Wat als wíj bepalen wat vanzelfsprekend is?”

Bergsma ziet dat onze relatie tot de overheid niet meer wederkerig is, niet gezond en autoritair. “Het is nu zo dat de staat het volk is. Die rollen moeten weer omgedraaid worden. Het volk ís dan weer de staat.” Volgens de juriste lijdt het Nederlandse volk aan het Stockholm-syndroom. Dit houdt in dat een gegijzelde sympathie krijgt voor de gijzelaar. Het kan ontstaan door een omstandigheid waarbij de gijzelnemer absolute controle over de gegijzelde kan uitoefenen en binnen die absolute controle voorziet in de basisbehoeften van het slachtoffer, bijvoorbeeld door het geven van voedsel of beschutting. “Klinkt bekend toch? Een soort psychologische schaarste van basisbehoeften creëren,” aldus Bergsma.

De columnist pleit voor een nieuwe verstandhouding tussen overheid en burger. “Een contract waarin de natuurlijke gelijkwaardigheid van alle mensen en het kunstmatige karakter van de politieke orde geldt.” Ze wijst erop dat de overheid enkel de macht en middelen heeft die burgers vrijwillig geven. Ze hoopt dan ook dat het volk snel inziet hoe sterk mensen samen zijn.

Waardeer je deze video('s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=UHQhIE-9p-E