“De waarheid over Sint & Piet”, interview met de maker van de docu “Wild Geraas”...

  Open with LBRY

Bekijk de hele uitzending hier: https://blckbx.tv/videos/sint-en-piet

“De waarheid over Sint & Piet”, interview met de maker van de docu “Wild Geraas”...

“Sinterklaas staat weer voor de deur en daarmee ook zwarte piet inclusief de zak en de roe”, opent programmamaker Flavio Pasquino de uitzending.

"Ik sla stoute kinderen" zei een roodbruine, langharige en totaal anders ogende zwarte piet in Frankrijk. Overal in Europa vieren ze het kennelijk anders en dat onderzocht journalist en documentairemaker Albert Jan Scheer in zijn docu Wild Geraas waaraan hij maar liefst 20 jaar werkte.

Katholieke kerk

Sinterklaas zoals we het nu kennen bestaat pas relatief kort, zo ook de pieten. Het feest onderging onder invloed van de katholieke kerk een christelijke facelift. De heidens God Wodan werd omgevormd tot Sint Nicolaas en duvelse figuren met zwart gemaakte gezichten werden jolige zwarte pieten. En dat leidde de laatste jaren tot gevoeligheid en opende de discussie rondom racisme en de oorsprong van het Sinterklaas verhaal.

De waarheid

Hoe zit het nou echt? Albert Jan Scheer onderzocht het en ik interview hem vandaag nav zijn film Wild Geraas en nieuwe ontdekkingen die hij recent deed in Rome.

De film(s) van Arnold Jan Scheer bekijken

Naast de docu “Wild Geraas” maakte Arnold Jan Scheer ook andere docu’s die raken aan het zelfde thema zoals “Mijn ontmoetingen met de Duivel” en “Pagan Europe”. Alle drie deze docu’s maar ook ander werk van hem is zien op zijn website.

http://www.arnoldjanscheer.nl

“De docu’s zijn niet gratis te bekijken maar de kostprijs van 4,95 euro voor dergelijk kwalitatief en interessant werk is het zeker waard”, aldus Flavio Pasquino, die er ook een betaling voor deed en geen spijt ervan had. Ook is er op zijn site nog een DVD optie maar de vraag is uiteraard of je uberhaubt nog een DVD speler hebt of weet wat een DVD is ;-)

Wil je op de hoogte blijven van BCKBX nieuws?

Twitter        - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram   - https://t.me/blckbxtv

Facebook   - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram  - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, whatever...als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Doneren aan BLCKBX kan via https://blckbx.tv/doneren

video suggesties voor jou:
...
https://www.youtube.com/watch?v=lUtkvRii3fU