‘Ik sterf nog liever dan dat ik opgeef,’ zegt melkveehouder Jan van Zanten

  Open with LBRY

Melkveehouder Jan van Zanten lucht samen met zijn collega-boer Harm-Jan Hoeven zijn hart bij Flavio Pasquino in de blckbx-studio over wat hem allemaal dwars zit in deze onzekere tijden, waarin het bestaansrecht van de boeren en heel veel andere Nederlanders op de tocht staat. ‘Er zit geen waarheid in het hele stikstofverhaal.‘

Jan van Zanten en Harm-Jan Hoeven zijn twee gepassioneerde melkveehouders. In een diepgaand en soms ook emotioneel gesprek leggen zij aan Flavio en de kijkers uit wat er in hun ogen allemaal niet klopt aan het stikstofbeleid van de regering, hoe oneerlijk het is, wat volgens hen de echte motieven zijn achter het wegsaneren van de boeren en wat de enorme gevolgen uiteindelijk zullen zijn voor de rest van de Nederlandse bevolking als tot wel vijftig procent van de boeren zou moeten verdwijnen. “Wij hebben distributiecentra geblokkeerd, niet uit vandalisme maar om de boodschap uit te dragen, jongens ,als dit doorgaat dan zijn straks de schappen leeg.”

'Onbetrouwbare overheid'
Tijdens het gesprek blijkt dat beide heren niet alleen kaas te hebben gegeten van de melkveehouderij. Hun wantrouwen in de ‘onbetrouwbare overheid’ is groot, ook als het gaat om de energiecrisis bijvoorbeeld, of de oorlog in Oekraïne. “Hoe de regering met het volk omgaat. Daar word ik helemaal pislink van.”

Maar ze weigeren de strijd om hun voortbestaan, en de onafhankelijkheid van Nederland, zomaar op te geven. “De grootste strijd moet nog komen. Ik sterf nog liever dan dat ik opgeef. Maar we willen niet vechten, we willen niks in de fik steken, maar we willen wel de waarheid. En er zit geen waarheid in het hele stikstofverhaal.”

Het land van boer Kok
Een andere absolute kijktip is de serie 'Het land van boer Kok', een tiendelige reeks over biodynamische boeren die zijn tegengewerkt en geterroriseerd door de overheid maar uiteindelijk stand wisten te houden. Een prachtig maar schrijnend en hartverscheurend verhaal over dappere boeren in hun strijd tegen de autoriteiten om te overleven. Hieronder kun je deel één bekijken van deze serie, die eerder werd uitgezonden op de NPO en is gemaakt door Huib Schoonhoven.

https://youtu.be/jHG29SE6s7o

Over Stichting blckbx
Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbxnews/
...
https://www.youtube.com/watch?v=r8MIkXP1jzg