‘Democratie en mensenrechten passen niet bij elkaar,’ vindt prof. dr. Cees Hamelink

  Open with LBRY

De relatie tussen democratie en mensenrechten lijkt natuurlijk, maar in de praktijk blijkt het een slecht huwelijk. De twee passen niet echt bij elkaar. Daarom zouden we de democratie moeten vervangen door een oikologie en teruggaan van groot- naar kleinschaligheid, vindt prof. dr. Cees Hamelink.

Dèmos is Grieks voor ‘volk’ en ‘-cratie’ is afgeleid van het Griekse woord kratein, dat ‘heersen’ betekent. In een democratie zou het volk dus moeten regeren, maar dat is al lang niet meer zo, volgens Hamelink: “Het volk wordt geregeerd door politieke en industriële elites, en in een parlementaire democratie door vertegenwoordigers, die vooral hun eigen partijbelang dienen.”

Maar zelfs al zou het volk regeren, dan moeten we elkaar niet beheersen. In plaats daarvan zouden we moeten praten om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Kratein moet daarom vervangen worden door logos, ‘woord’. In de grootschalige samenlevingen waarin we vandaag de dag leven, wordt dat echter steeds moeilijker. We moeten terug naar kleinschalige basisgemeenschappen, vindt Hamelink. “In een huis wordt niet geregeerd, maar gezamenlijk beslist. Daarom moeten dèmos inruilen voor oikos, dat ‘huis’ betekent. Zo komen we tot een oikologie in plaats van een democratie. Alleen dan kunnen we de mensenrechten – goed voor elkaar zorgen – nog redden.”

Bekijk de hele video hier:

https://www.blckbx.tv/binnenland/democratie-en-mensenrechten-passen-niet-bij-elkaar-vindt-prof-dr-cees-hamelink

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, whatever...als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Over Stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Steun je ons?

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

----
Wil je op de hoogte blijven?

Twitter - https://twitter.com/blckbxnews

Telegram - https://t.me/blckbxtv

Facebook - https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram - https://www.instagram.com/blckbx.tv

Linkedin - https://www.linkedin.com/company/blckbx-tv/
...
https://www.youtube.com/watch?v=YtsHIs44zVI